menu

Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır? Maliyeti Nedir? | BREEAM | LEAD | DGNB | BEST

15. Video / Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır? Maliyeti Nedir?

İnşaat Projesi İçin Araştırmalar 5 / 15. Video

Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alınır? Yerine getirmeniz gereken kriterler neler? Başvuru süreçi nasıl ilerliyor? Sertifika maliyetleri neler? 

İncelediğimiz Yeşil Bina Sertifikaları

  • BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) İngiltere / 1990
  • LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) ABD / 1998
  • DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) Almanya / 2007
  • B.E.S.T (Binalarda Ekolojik ve Sürdürülebilir Tasarım) Türkiye

[Sunum İçin Tıklayın] [BEST Sertifika Klavuzu] [YesTR - Yeşil Sertifika Degerlendirme Klavuzu]

 

Başvuru süreçi nasıl ilerliyor?

Başvuru ve sertifika süreci sertifikalara göre fark gösterse de işleyiş hepsinde benzer. Binanın tasarımına geçmeden veya mevcut binanın yenileme projesine başlamadan önce başvuru yapıyorsunuz. Başvuruyu Yeşil Bina konseyinin yetkilendiği bir aracı kurum, şirket yada uzman üzerinde yapılması gerekiyor. Başvuru yaptıktan sonra tüm süreci sertifika konusunda uzman olan kişi üzerinde ilerliyor diyebiliriz. Yani süreçle ilgili uzman kişinin danışmanlığında ilerliyorsunuz. Başvur için gerekli olan evrakları, ön şartları, teknik projeleri vs. her şeyi bu uzman takip ediyor. Aslında bu veriler sertifikaların merkezi bir yazılım programına giriliyor ve oradan takip ediliyor. Dolayısı ile bu konuda eğitim almış birinin bunları yapması gerekiyor. Proje ekibi, tasarımı ve planlaması oluşturulurken seçtiğiniz sertifika kriterlerine göre oluşturulması gerekiyor, çünkü işi sadece ev yapmakta çıkmış oluyor.

Farklı disiplinlerde ekiplerin bir araya gelerek hedefe yönelik bir tasarım ve planlama yapılması gerekiyor. Bu tasarımlar ve planlar sertifika yazılımına yükleniyor ve bazı standartları sağlıyor ise üretime geçiyorsunuz. Yani planlama aşamasında da denetimden geçiyorsunuz. Üretim aşaması sırasında ve tamamlandık sonrada yine bağımsız bir deneti kuruluşu tarafında denetleniyorsunuz. Yani kağıt üzerinde onay verilen tasarım ve planlara uygun bir imalat yapıp yapmadığınız kontrol ediliyor. Bağımsız denetim kuruluşları yine sertifika uzmanı gibi bu işin eğitimi alış olması gerekiyor. Her şey yolunda gittiyse baştaki değerlendirme kriterlerinde aldığınız puanlar yeterli ise sertifika almış oluyorsunuz. Burada bütün sertifikaların uzman veya denetim kuruluşu olmak için verdiği eğitimler var. Profesyonel olarak bu işlerle uğraşan kişiler varsa bu eğitimleri alabilirler. Eğitimler online. Bu eğitimlerden sonra danışmanlık verebilirler.

Sertifika maliyetleri neler? 

Sertifikalar için standart fiyatlandırma yok. M2 üzerinde daha çok değerlendiriliyor. Yine binanın kategorisine göre bu rakamlar değişebiliyor. Sadece başvuru için ödene ortalama tutar 1500 € civarında. Binan m2 sine göre ve aldığınız danışmanlığa göre bu rakam artıyor. Bizim yurt dışı kaynaklardan öğrenebildiğimiz kadarı ile müstakil ev için 5000 € rahat buluyor. Tabi bu sadece sertifika süreci için geçerli, binanın belirlene kriterleri yerine getirmesi için planlama, imalat aşamalarında da normal binaya göre daha fazla para harcamanız gerekiyor. Avrupa da bu binanın yeşil bina olarak üretilmesinin maliyetli bina maliyetinin %5-10 ek maliyet getiriyor gibi görünüyor. Yine bunlar internet de ki paylaşımlardan öğrendik. Ama burada ciddi teşvikler var. Ülkemizde ise bizim kaba hesabımıza göre gerekli olan ek maliyet %100 gibi.

PassivHausDestekleyenler