Bitkilerin konuşacak ağızları veya imzalayacak elleri olmasa da, yine de birbirleriyle iletişim kurabilirler. Aslında bitkiler, mesajlarının çoğu topraktaki kökler tarafından salgılanan kimyasallar olarak gelen karmaşık kimyasal iletişim sistemlerine sahiptir. Bu kimyasal sinyaller daha sonra diğer bitkiler tarafından kök sistemleri aracılığıyla algılanır. Bitkiler tarafından yapılan salgılar, komşu bitkilerin akraba mı yoksa yabancı mı olduğunu anlayabilir ve büyümelerini buna göre yönlendirmelerine yardımcı olabilir.
İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi'nden araştırmacılar, açık erişimli PLOS ONE dergisinde, birbirine yakın büyüyen mısır fidelerinin, komşu bitkilerin büyümesini etkileyen yeraltı sinyalleri verdiğini bildirdi. Araştırma için, araştırmacılar mısır fidelerini vurguladılar ve yakın kardeşlerde meydana gelen herhangi bir büyüme değişikliğini değerlendirdiler.
Araştırmacılar, yakındaki bir bitki yaprağına dokunmayı simüle etmek için mısır yapraklarını fırçaladılar, ardından köklerin salgıladığı kimyasalları fidenin büyüme solüsyonunda topladılar. Aynı solüsyona yeni bitkiler aktardıklarında, bitkiler kaynaklarını kontrol bitkilerinden daha fazla yaprak ve daha az kök yetiştirmeye yönlendirdiler.
Ayrıca, yeni çimlenmiş mısır fidelerinin, dokunulmuş bitkiler ile dokunulmamış bitkiler arasındaki büyüme solüsyonlarındaki farklılıkları tespit edip edemediğini de test ettiler. Gözlemler, fidenin birincil kökünün, tercihen el değmemiş bitkilerden elde edilen çözeltilere doğru büyüdüğünü gösterdi, bu da fidenin iki çözelti arasında ayrım yapabildiğini gösteriyor.
Araştırmada, araştırmacılar ayrıca, yer üstündeki küçük rahatsızlıkların bile, yakındaki bitkilerin büyümelerini değiştirmesine neden olan yer altı iletişimindeki değişiklikleri etkileyebileceğini belirlediler.
Velemir Ninkovic, " Çalışmamız, bitkiler arasındaki yer üstü mekanik temasın neden olduğu değişikliklerin, yer altı etkileşimlerini etkileyebileceğini ve gelecekteki rakiplerin tahmininde ipuçları olarak hareket edebileceğini gösterdi" diyor.
Yazarlar ayrıca, bir deney sırasında bitkilere dokunmak, bitkilerin ve komşularının çalışma sırasında nasıl davrandıklarını potansiyel olarak değiştirebileceğinden, diğer araştırmacıların bu bulguları dikkate alması gerektiğini vurgulamaktadır.
Bir diğer araştırmaya göre de bitkilerin gerçekten de stresli olduklarında kuraklık veya yaralarıyla karşı karşıya kaldıklarında ses çıkardıklarını göstermiştir. Ultrasonik aralıkta (aralığımızın oldukça üzerinde olan yaklaşık 50KHz), bu nedenle insan işitmesi için vites küçültülmesi gerekiyor. Söyleyebileceğim en iyi şey, bir dizi klik sesine benziyor:) Bu ve diğer birçok kanıt, biyolojik organizmaların birbirlerine birçok şekilde sinyal verdiğini göstermektedir. Sesler yayan bitkiler, bahçe yolundaki bir başka keyifli keşif olabilir.
Kaynaklar:
- ews.uwa.edu.au
- slu.se
- journals.plos.org/plosone