Binaların çevre, ekonomi, sağlık ve verimlilik üzerinde birebir etkileri vardır. Son yılların en yeni gelişmelerinden biri olan yeşil bina kavramı ile bina bilimi, teknolojisi ve işletimi konularında devrimsel bir değişime tanık olunmaktadır. Bina tasarımcıları ve kullanıcılar bu yeni kavram ile inşaat ve kullanımda ekonomiyi ve çevresel performans faktörünü en üst düzeye çıkarma olanağı bulmaktadırlar. Sürdürülebilir kalkınma anlayışının bir parçası olarak yeşil bina hareketi; küresel iklim değişikliği, enerji, dışarıya bağımlılık ve insan sağlığı gibi çağımızın en önemli konularına yanıt vermek için eşi benzeri görülmemiş bir fırsat sunmaktadır.
Dünyada bina ve yapım sektörünün sürdürülebilirlik açısından düzenlenmesi amacıyla değerlendirme sistemlerine olan ilgi son yıllarda giderek artmaktadır. Bu bağlamda ABD, İngiltere ve Almanya’da sırasıyla; LEED (Leadership in Energy and Environmental Design / Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik), BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method / Bina Araştırma Kurumu Çevresel Değerlendirme Yöntemi) ve DGNB (Die Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen / Alman Sürdürülebilir Binalar Birliği) olarak farklı değerlendirme sistemleri geliştirilmiştir. Söz konusu sistemler dinamik sistemler olup zamanla geliştirilen yeni stratejilere bağlı olarak yeni versiyonları yayınlanmaktadır. Bunun yanı sıra sistemler, aynı binada geliştirmeler yaparak binanın tekrar değerlendirmeye alınmasına olanak vermektedir.
İlk çıkışlarından bu yana aradan geçen zaman içinde sertifika sistemlerinin giderek birbirine yaklaştığı ve mantık kurgusunun giderek benzeştiği gözlenmektedir. Birçok ülke de bu sistemleri baz alarak kendi sistemlerini oluşturmuş durumdadır. Ülkemizde bu alanda çalışmalara, 2007 yılı itibariyle Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği liderlik etmiştir. Bu çalışma dernek üyelerinin ortak aklı ve yönlendirmesiyle LEED, BREEAM, DGNB vb. uluslararası sertifika sistemleri örnek alınarak Türkiye için Ulusal Yeşil Bina Sertifikası geliştirilmesine yönelik hazırlanmıştır. Yeni Konut Binalarını kapsamaktadır.
Başlıkların alt kategorileri ile ilgili açıklamalar kılavuzda yer almaktadır. Değerlendirme sistemleri ve kriterleri oldukça kapsamlıdır; ölçme ve belgeleme sistemine dayanarak gerçekleştirilmesinin yanı sıra tüm bina süreçlerini (planlama, tasarım, yapım, işletme ve kullanım, dönüşüm) kapsamaktadır.
Kriterler, interdisipliner nitelikte olup mühendislik çözümleri ile raporlama büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla bütün kategori ve alt kategoriler için geliştirilen çözümlerin her kademede denetlenebilmesi bakımından binanın sertifikalanması için gereken bilgiler kriterlerde talep edilen şekilde raporlanmalıdır.
Bu konuda daha fazla bilgi almak için 2019 yılında yayınlaşmış Sertifika Klavuzuna erişmek için tıklayın.